Table of Contents
فشار خون پایین چیست؟
نشانه های فشار خون پایین (هیپوتانسیون)
- خستگی
- سردرد
- تپش قلب
- عدم تمرکز
- حالت تهوع
- شوکه شدن
- سرگیجه یا سبکی سر
- غش (سنکوپ)
- تاری دید
در مواردی که افت فشار خون خیلی شدید باشد می تواند خطرناک بوده و علائم زیر را بروز دهد:
- تنفس تند و سطحی (تاکی پنه)
- نبض ضعیف و سریع
- کاهش هوشیاری( به ویژه در افراد مسن)
- رنگ پریدگی ،پوست سرد و مرطوب
انواع فشار خون پایین
۱-افت فشار خون ارتواستاتیک ( کاهش فشار خون وضعیتی): افت فشار خون ارتواستاتیک که کاهش فشار خون وضعیتی نیز نامیده میشود، به عنوان افت ناگهانی فشار خون بر اثر تغییر حالت ناگهانی از حالت نشسته یا خوابیده به ایستاده اتفاق می افتد. وقتی فردی از حالت نشسته یا دراز کشیده می ایستد، خون بر اثر جاذبه زمین در پاها جمع میشود. در این زمان بدن تلاش میکند تا برای رساندن خون به مغز فشار را بالا بیاورد. اگر بدن نتواند این کار را به درستی انجام دهد، فشار خون دچار افت میشود، که عموما با علایمی مثل سرگیجه، تاری دید یا غش کردن همراه می شود.
۲- افت فشار خون پس از صرف غذا: هیپوتانسیون پس از صرف غذا یک افت ناگهانی در فشار خون است که بعد از خوردن غذا اتفاق می افتد. این اختلال بیشتر افراد مسن به ویژه آن هایی که مبتلا به بیماری پارکینسون و افراد مبتلا به فشار خون بالا را تحت تاثیر قرار می دهد. خوردن، وعده های غذایی کم کربوهیدرات در حجم های کوچک ممکن است به کاهش علائم این اختلال کمک کند.
۳- کاهش فشار خون عصبی: افت فشار خون عصبی عموما پس از ایستادن برای مدت طولانی اتفاق می افتد و منجر به علائم و نشانه هایی مانند سرگیجه، تهوع و سنکوپ می شود. افت فشار خون عصبی بیشتر نوجوانان و جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که شما برای مدت طولانی سرپا هستید، فشار خون شما به خاطر تجمع خون در پاهایتان کاهش می یابد. معمولا مغز برای برگرداندن فشار خون به حالت عادی فعالیت هایی را انجام می دهد. اما در افراد مبتلا به کاهش فشار خون عصبی ، پیام های عصبی بالابرنده فشار خون که از مغز به قلب ارسال می شود، خیلی کم است. در نتیجه فشار خون نه تنها افزایش نمی یابد بلکه در برخی مواقع بیشتر کاهش می یابد. این باعث می شود خون بیشتر در پاها جمع شده و خونرسانی به مغز مختل شود و منجر به احساس سرگیجه و غش گردد.
علل افت فشار خون (هیپوتانسیون)
- بارداری
- مقدار زیادی خونریزی به دلیل جراحی
- حملات قلبی
- کارکرد نا مناسب دریچه های قلب
- کمبود آب
- شوک آنافیلاکتیک
- عفونت های خونی
- اختلالات غدد درون ریز مانند دیابت، نارسایی کلیوی و بیماری تیروئید
- داروها
درمان فشار خون پایین
اگر فرد علائم نشان دهد، درمان به افت فشار خون به علل زمینهای بستگی دارد. مثلا اگر مصرف دارویی خاص باعث کاهش فشار خون شده باشد، مصرف دارو را متوقف و یا نوع دارو را تغییر می دهیم.
اگر نتوانستیم علت کاهش فشار خون را بیابیم ، فقط برای رسیدن به هدف نهایی مان که بالا بردن فشار خون و کاهش علائم و نشانهها خواهد بود برنامه ریزی می کنیم. بسته به سن فرد، وضعیت سلامتی و اندازه افت فشار خون یکی از راه های زیر را انتخاب می کنیم.
مصرف نمک بیشتر: پزشکان معمولاً توصیه میکنند که نمک زیاد مصرف نشود، چرا که سدیم موجود در این ماده میتواند فشار خون را تا حد زیادی بالا ببرد. اما استفاده از نمک زیاد برای افراد مبتلا به فشار خون پایین کمک کننده خواهد بود با توجه به اینکه مقدار زیاد سدیم به نارسایی قلبی به خصوص در افراد مسن منجر خواهد شد، قبل از افزایش نمک مصرفی در رژیم غذایی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
نوشیدن آب بیشتر: مایعات حجم خون را بالا خواهد برد و از دهیدراته شدن بدن جلوگیری خواهد کرد. هر دوی این عوامل به درمان افت فشار خون کمک خواهد کرد.
پوشیدن جورابهای واریس: جورابهای پلاستیکی مخصوصی که برای مشکلات واریس های پا از آنها استفاده میشود برای درمان بیماران دچار کاهش فشار خون هم مورد استفاه قرار می گیرند.
داروها: داروهای زیادی برای مدیریت افت فشار خون وجود دارد که پزشک با توجه به وضعیت بیمار می تواند از آنها استفاده کند.
تغییر سبک زندگی: فرد میتواند با انجام تغییراتی در سبک زندگی عوامل کاهش دهنده فشار خون را از بین ببرد برای مثال نوشیدن آب بیشتر و الکل کمتر . مصرف الکل حتی در مقادیر اندک م می تواند باعث از دست دادن مایعات بدن شود و نوشیدن آب به مقدار کافی خطر کم آبی را از بدن دور می کند و فشار خون را افزایش خواهد داد.
رژیم غذایی سالم: با مصرف میزان مناسب از مواد غذایی مختلف، مواد مغذی مورد نیاز برای داشتن یک بدن سالم تامین خواهد شد. حتماً غلات کامل، میوهها، سبزیجات و گوشت مرغ و ماهی کم چربی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. برای پیشگیری از افت فشار خون بعد از صرف غذا، سعی کنید وعدههای غذایی با تعداد بالاتر و در اندازههای کوچک مصرف کنید. از مصرف مواد غذایی پر کربوهیدرات از جمله سیب زمینی، برنج، پاستا و نان تا حد امکان پرهیز کنید.
مراجعه به پزشک