سندرم مارفان یک اختلال ژنتیکی است که بافتهای ارتباطی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد . بافتهای ارتباطی سلولهای بدن را در کنار هم نگه میدارند و چون در همه قسمتهای بدن قرار دارند این جهش روی اندام ها و ارگان ها ی مختلف تاثیر میگذارد مثل آئورت ( بزرگترین رگ انتقال دهنده خون در بدن ) ، ریه ها ، پوست و سیستم عصبی . چه کسانی سندرم مارفان دارند ؟
چه کسانی سندرم مارفان دارند ؟
۳ نفر از ۴ نفری که سندرم مارفان دارند آن را به ارث برده اند ولی بعضس افراد اولین کسانی هستند که این اختلال را در خانواده دارند .
شناختن علائم سندرم مارفان میتواند کمک کننده باشد .
سندرم مارفان دارای یک سری علائم شناخته شده میباشد ولی ممکن است که فردی هیچ کدام از این علائم را نداشته باشد . بعضی افراد ممکن است علائم خطرناک قلبی عروقی ، ریوی ، عضلانی و اسکلتی داشته باشد که به مرور زمان بدتر میشود .
علائم بارز :
۱٫دستها ، پاها و انگشتان بلند
۲٫قد بلند و بدن لاغر
۳٫مفاصل ضعیف
۴٫پاهای صاف
۴٫ستون فقیرات خمیده
۵٫ فرو رفتگی یا
۶٫برآمدگی قفسه سینه
۷٫خطوط کشیدگی پوست که مرتبط با تغییر وزن نیست
۸٫دندانهای نا مرتب
علائم پنهان :
تشخیص این علائم سخت است و فقط با آزمایشات و عکس برداری ها مشخص میشود که غبارتند از : مشکلات قلبی بخصوص در آئورت ، روی هم خوابیدگی ناگهانی ریه ها و مشکلات چشمی مانند نزدیک بینی شدید ، جابه جایی لنز ، گلوکوم زودرس و کاتاراکت زودرس
تاثیرات قلبی عروقی :
- گشادی آئورت
- جدا شدن لایه های داخلی آئورت و پارگی آن
- افتادگی دریچه میترال
مشکلات قلب و عروق در این افراد رایج و خطرناک هستند و تشخیص صحیح و به موقع حیاتی است . رایج ترین این مشکلات روی آئورت تاثیر میگذارد . البته دریچه های قلب هم میتوانند تحت تاثیر قرار باشند.
انواع مشکلات قلبی :
عروق خونی بدن ما از چند لایه تشکیل شده است که این امکان را به آنها میدهد تا پیوستگی جریان خون حفظ شود و استحکام کافی را داشته باشند . این لایه ها میتوانند از هم جدا شوند و ضمن نازک شدن رگ باعث مسدود شدن جریان خون هم بشود . این اتفاق برای رگ بزرگی مثل آئورت می افتد . در صورتی که دیواره آئورت نازک شود. به مرور زمان بعلت فشار خون این قسمت کشیده میشود و استحکام خود را از دست میدهد و مانند بادکنک باد میشود به این حالت آنوریسم آئورت گفته میشود . در صورتی که به اینن قسمت فشاری مثل ضربه خوردن یا فشار بالا اعمال شود دچار پارگی یا خونریزی وسیع میشود که به آن دایسکشن آئورت گفته میشود . افرادی که دارای این وضعیت باشند معمولا درد تیز و خنجری در مرکز قفسه سینه ، معده یا پشت خود احساس میکنند .
دو نوع دایسکشن وجود دارد :
- دایسکشن آئورت صعودی : این وضعیت رایج ترین نوع در افراد دارای سندرم مارفان است و اورژانسی محسوب میشود .
- دایسکشن آئورت نزولی : این نوع دایسکشن میتواند با دارو کنترل شود و در صورتی که عوارض جدی مثل عدم خونرسانی به ارگانهای دیگر یا احتمال پارگی آئورت داشته باشد جراحی میشود .
پرولاپس دریچه میترال :
پرولاپس دریچه میترال شرایطی است که در آن دریچه میترال که در نیمه چپ قلب دارد به خوبی بسته نمیشود که علائمی مثل طپش قلب و تنگی نفس دارد و فقط در صورتی نیاز به جراحی است که مقدار نشت خون از بطن به دهلیز زیاد باشد .
نارسایی دریچه آئورت :
این شرایط زمانی ایجاد میشود که دریچه آئورت به خوبی بسته نمیشود و خون به قلب برمیگردد . این اتفاق زمانی میفتد که آئورت بزرگ شده است و بخاطر این موضوع دریچه آئورت خوب بسته نمیشود . تنعا علامت این نارسایی تنگی نفس و تپش قلب است .