آسپرین یک علامت تجاری متعلق به یک شرکت داروسازی آلمانی، می باشد. اصطلاح کلی آسپیرین، استیل سالیسیلیک اسید (ASA) است. آسپیرین یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است
آسپرین یکی از داروهای بسیار پر مصرف در جهان می باشدکه محبوبیت این دارو بر پایه طیف گسترده مصارف آن، برای درمان درد و التهاب یاکاهش تب مورد استفاده قرار می گیرد و دربعضی موارد هم به عنوان یک ماده رقیق کننده خون نیز مورد استفاده قرار می گیرد و برای درمان و جلوگیری از حملات قلبی، درد قفسه سینه (آنژین )و سکته مغزی مصرف می گردد. بیماری های قلبی سالیانه جان افراد زیادی را در سراسر جهان می گیرد و یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان می باشد. با مصرف صحیح آسپرین می توان از حمله های قلبی، پیشگیری کرد. افراد در معرض خطر حمله قلبی ، غالبا دوز کم روزانه از این دارو را دریافت می کنند و افرادی که از حملات قلبی رنج می برند می توانند صدمات حاصل از آن را با مصرف آسپرین محدود کنند. مصرف آسپرین در بیماران قلبی عروقی باید صرفا تحت نظارت پزشک، صورت گیرد.
نحوه ی مصرف آسپرین
آسپرین بچه
قرص آ اس آ معمولاً برای افراد زیر ۱۶ سال مناسب نمی باشد، به دلیل اینکه خطر ابتلا به سندرم ری(Reye’s syndrome) را افزایش می دهد که معمولا بعد از ویروس هایی مانند سرماخوردگی، آبله مرغان یا آنفولانزا آشکار می شود و نهایتا منجر به آسیب دائمی به مغز یا مرگ می گردد. با این وجود، ممکن است در صورت ابتلا به بیماری کاوازاکی متخصص برای کودک آسپرین تجویز کند و از ایجاد لخته های خون پس از جراحی قلب جلوگیری کند. جایگزین آسپرین در کودکان ،استامینوفن (پاراستامول ، تایلنول) و ایبوپروفن می باشد.
آسپرین در دوران بارداری و شیردهی
مصرف آسپرین در دوره ی بارداری ممکن است منجربه خونریزی مادر یا نوزاد در زمان زایمان شود. اگر باردار هستید و یا تصمیم به بارداری دارید، در مورد مصرف آسپرین حتما پزشک خود را درجریان قرار دهید.
آسپرین به راحتی می تواند از طریق شیر مادر منتقل شده و به کودک آسیب برساند. مصرف آسپرین در هنگام شیردهی توصیه نمی شود. ممکن است بتوانند آسپرین با دوز کم مصرف کنند اما فقط تحت نظر پزشک ،برای این افراد آسپیرین با دوز بالا توصیه نمیشود
مواردمصرف آسپرین
- دردهای متوسط تا خفیف
- تب
- بیماریهای التهابی مانند روماتویید آرتریت و سندرم کاوازاکی
- مهارکننده تجمع پلاکتی(رقیق کننده ی خون)
مواردمنع مصرف آسپرین
- وجود زخم معده ، سابقه ی خونریزی معده یا روده
- اختلالات انعقادی خونریزی دهنده(هموفیلی)
- افرادی که مبتلا به بیماریهای تنفسی مانند آسم یاآلرژی فصلی
- افرادی که از بیماری کبد یا کلیه رنج می برند
- در کودکان مبتلا به آبله مرغان، فاویسم آنفلوانزا
- به هیچ عنوان هم زمان با داروی وارفارین نباید استفاده شود
- پولیپ بینی
- نقرس
- افرادی که در روز سه نوشیدنی الکلی یا بیشتر مصرف می کنند(الکل ممکن است خطر خونریزی معده را افزایش دهد)
- حساسیت به داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID )مانند ایبوپروفن
- در کودکان زیر ۱۶ سال به دلیل ایجاد سندرم ری
- افرادی که مبتلابه فشار خون کنترل نشده هستند ،که خطر سکته های خونریزی دهنده ناشی از پارگی رگ های خونی را افزایش می دهد آسپرین خطر این نوع خون ریزی را افزایش می دهد
- افرادی که دچار سکته مغزی شده اند. مشخص کردن تفاوت بین سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی دهنده در حالت عادی ممکن نیست و نتایج حاصل از سکته مغزی خونریزی دهنده، ممکن است با آسپرین بدتر شود
- در موارد مصرف طولانی مدت آسپرین مانند آرتریت روماتوئید و پروفیلاکسی بیماریهای قلبی عروقی به دلیل افزایش احتمال خونریزی شدید ناشی از اثر مهار تجمع پلاکتی آسپرین، حداقل به مدت یک هفته قبل از عمل جراحی باید قطع شود.
عوارض جانبی آسپرین
آسپرین مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی ایجاد کند، همه افراد به این عوارض مبتلا نمی شوند.
عوارض شایع آسپرین:
- سوء هاضمه خفیف
- خونریزی آسان تر از حد طبیعی ،به دلیل اینکه آسپرین خون را رقیق می کند، باعث می شود خونریزی راحت تر اتفاق بیوفتد. مانند خونریزی از بینی و کبودی های بدن و اگر قسمتی از بدن خود را ببرید، خونریزی از آن ناحیه ممکن است بیش از حد طبیعی طول بکشد.
عوارض شدید آسپرین:
- خیلی به ندرت اتفاق می افتند، اما در برخی از افراد بعد از مصرف دوز پایین آسپرین هم ممکن است رخ دهد.
- سطح پوست قرمز و تاول زده و به راحتی کنده شود
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم (می تواند به دلیل مشکلات کبدی باشد)
- تورم دست یا پا(می تواند به دلیل احتباس آب باشد)
- سرفه ی ای که همراه با خون باشد
- وجود خون در ادرار، مدفوع یا استفراغ
- درد در مفاصل دست و پا ( می تواند به دلیل میزان بالای اسید اوریک در خون باشد)
واکنش های آلرژیک به آسپرین:
- یکی از عوارض جدی مربوط به آسپرین واکنش آلرژیک می باشد. این عارضه بسیار نادر است و ممکن است علائم زیر را در بیمار ایجاد نماید:
- تنفس سخت (دیس پنه)
- تنفس سریع (تاکی پنه)
- تورم صورت ، لب ها، زبان و یا گلو
- سرفه خونی
- زنگ زدن گوش
- سردرگمی
- توهم
- تشنج
- درد معده و حالت تهوع و استفراغ (استفراغ مداوم بیش از سه روز)
- خونریزی هنگام اجابت مزاج
در صورت بروز هر گونه از علائم بالا هرچه سریعتر با پزشک خودتماس بگیرید.