Table of Contents
پیوند قلب
تاریخچه پیوند قلب
در چه بیماریهایی پیوند قلب توصیه میگردد ؟
- نارسایی قلبی با کسر تخلیه ای(EF)کمتر از %۲۵
- نارسایی قلبی در زمینه انسداد عروق کرونر و کسر تخلیه ای(EF)کمتر از%۲۵
- ضعف عضله قلب (کاردیومیوپاتی)
- بیماری عروق کرونری
- بیماری های دریچه های قلب
- نقایص مادرزادی قلب
- ریتم های غیر طبیعی خطرناک قلبی (آریتمی بطنی)
- آمیلوئیدوز
- بیماری های قلبی پیچیده که درمان دارویی یا جراحی مناسبی برای آنها وجود نداشته باشد
در چه بیمارانی پیوند قلب انجام نمی شود؟
- عفونت فعال
- بدخیمی پایدار
- افزایش فشار خون برگشتناپذیر
- مقاومت بالای عروق ریوی
- بیماری شدید کبد وکلیه و ریه
- دیابت وابسته به انسولین که باعث درگیری واختلال عملکرد اعضا بدن شده است
- افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی
- ترومبوامبولی اخیر
- سن بالاتر از ۶۰ سال
- اعتیاد به مواد از جمله سیگار و تریاک….
آمادگی ها و شرایط گیرنده پیوند قلب
فرایند ارزیابی پیش از عمل پیوند قلب شامل موارد زیر می باشد:
- تستهای آزمایشگاهی: تعیین گروه خونی واندازه گیری هموگلوبین و تستهای عملکرد کبدی و کلیوی و تستهای بیوشیمی.
- بررسی از نظر هپاتیت و ایدز وعفونتهای ویروسی نظیرسایتومگالوویروس و ابشتین بار ویروس.
- بررسی از نظر سل وبیماریهای قارچی.
- اندازه گیری آنتی ژن اختصاصی پروستات در آقایان و تست پاپ اسمیر در خانمها.
- سایر تستهای آزمایشگاهی بر اساس شرایط خاص.
- بررسی های رادیولوژی شامل: آنژیوگرافی عروق کرونر ,اکوکاردیوگرافی ,عکس رادیولوژی و سی تی اسکن قفسه سینه و سونوگرافی کامل شکم و لگن.
- بررسی های قلبی و ریوی شامل: تست عملکرد ریوی, تست ورزش ، اکوکاردیوگرافی
- بررسی سلامت دهان و دندانها
با توجه به تاریخچه بیماریها ، نتایج معاینات بالینی و تستهای تشخیصی تیم پیوند تصمیم خواهد گرفت که آیا فرد شرایط لازم برای انجام پیوند قلب را دارا می باشد یا خیر. اگر فرد از جانب تیم پیوند قلب مورد تایید قرار گرفت ، آنگاه در لیست پیوند قلب قرار میگیرید. تیم پیوند اطلاعاتی در حد نیاز، در مورد شرایط خود بیمار و پروسه عمل جراحی در اختیار بیمار قرار می دهد. مدت زمانی که بیمار در لیست انتظار خواهد بود می تواند از چند روز تا چند سال بسته به وخامت شرایط بالینی، موجود بودن عضو پیوندی و سازگاری آن تفاوت کند.
اهدا کننده قلب چه شرایطی باید داشته باشد؟
آیا عضو با بدن گیرنده سازگار است؟
پروسه عمل جراحی پیوند قلب
در مرحله دوم تیم پیوند قلب معیوب را از سینه گیرنده خارج می کند.بیرون آوردن قلب معیوب از سینه بیمار میتواند ساده یا مشکل باشد. اگر گیرنده پیوند سابقه جراحی قلب قبلی داشته باشد، عمل جراحی پیچیدهتر است و بیشتر طول میکشد (اصولا پیوند قلب، پس از ناموفق بودن جراحی اولیه و دارو درمانی مد نظر قرار میگیرد). در اینگونه موارد، در محل بریدگیهای جراحی پیشین، چسبندگی هایی وجود دارند که انجام برش در آن بافتها، ممکن است زمان عمل پیوند قلب را طولانی نموده، یا آنرا با دشواری مواجه سازد.
در مرحله سوم پیوند نوبت کارگذاشتن قلب جدید در سینه گیرنده است، احتمالا آسانترین مرحله خواهد بود. در این عمل، تنها لازم است بافتها طبق آناتومی، بههم دوخته شوند که اصطلاحا آناستاموز نامیده میشود. در این مرحله دهانه رگهای ورودی و خروجی گیرنده، به قلب جدید(اهدایی) متصل خواهند شد. اگر عمل پیوند قلب، با مشکل یا عوارض خاصی همراه نباشد، بیمارانی که عمل پیوند قلب انجام میدهند، حدود یک تا دو هفته بعد از عمل از بیمارستان مرخص می شوند.
مراقبت های پس از عمل پیوند قلب
- باید از افرادی که بیمار هستند دوری نمود
- قبل از خوردن مواد غذایی دست ها را شست
- هر گونه برش یا زخم باید ضدعفونی و پانسمان شود
مصرف داروی سرکوب کننده ایمنی فعالیت سیستم ایمنی بدن را برای جلوگیری از حمله به قلب اهدایی سرکوب می کند. از آنجا که سیستم ایمنی بدن به احتمال زیاد هرگز به طور کامل ارگان جدید را قبول نمی کند. بعضی از این داروها را برای بقیه زندگی باید مصرف شود. داروهای سرکوب کننده ایمنی ممکن است عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد کند. به عنوان مثال، هنگام مصرف داروهای پس از پیوند، مانند کورتیکواستروئیدها، ممکن است صورت گرد و پر شود و ممکن است وزن افزایش یابد. برخی از عوارض جانبی داروهای ایمنی بدن ممکن است زمانی که برای اولین بار دارو را مصرف می شود بیشتر قابل توجه باشند ولی بتدریج از شدت آنها کاسته می شود. از آنجا که سرکوب سیستم ایمنی بدن باعث می شود بدن فرد از عفونت بیشتر آسیب پذیر باشد باید داروهای ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچی نیز تجویز شود. با گذشت زمان خطر رد پیوند کاهش می یابد و دوز و تعداد داروهای تجویز شده می تواند کاهش یابد. مدیریت داروها، درمان ها و یک طرح مراقبت در تمام طول سال. پس از پیوند قلب، مصرف داروهای خود را همانند دکتر خود انجام دهید و پیروی از یک طرح مراقبت طول عمر مهم است. پزشک شما ممکن است دستورالعمل های خاصی در رابطه با دستورالعمل های شیوه زندگی مانند استفاده از کرم های ضد آفتاب، استفاده نکردن از محصولات تنباکو، ورزش، خوردن یک رژیم غذایی سالم و مراقبت از خطر ابتلا به عفونت در زندگی روزانه را به شما بدهد. تمام دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید و پزشک خود را ببینید اگر علائم و نشانه های عوارض دارید. برنامه های توانبخشی قلب شامل ورزش و آموزش برای کمک به بهبود سلامت پس از پیوند قلب است. اعضای ستاد آموزش دیده در توانبخشی قلب پس از پیوند به تغییرات شیوه زندگی سالم مانند ورزش منظم و رژیم غذایی قلب کمک می کنند. درمان های پزشکی و استرس پیوند قلب ممکن است موجب خستگی شود. بسیاری از افرادی که پیوند قلب داشته اند چنین احساسی دارند. شیوه زندگی سالم می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد و از فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت جلوگیری نماید. اکثر افراد می توانند به کار یا فعالیت های عادی بازگردند و پس از یک پیوند قلب کیفیت زندگی خود را داشته باشند.